Emigracja
Image default
Finance

Hoeveel kan ik lenen met een persoonlijke lening

Het is vaak erg verleidelijk om zonder je af te vragen wat verstandig is, een persoonlijke lening aan te gaan. Je moet een lening echter altijd terugbetalen, onder alle omstandigheden en ook nog eens met rente. Om niet in de schulden te komen is het daarom erg belangrijk om van te voren even alles op een rijtje te zetten.

De hoeveelheid die je kunt lenen hang altijd af van een aantal belangrijke factoren waar goed op gelet moet worden. Om te beginnen is het van groot belang dat je de maandelijkse aflossing kunt betalen en ook in de toekomst. De looptijd van een lening, oftewel de periode waarin je een lening moet terug betalen, is meestal langer dan een jaar. Voordat leningaanbieders een lening goedkeuren kijken zij daarom naar bijvoorbeeld je leeftijd en dienstverband. Het is voor leningaanbieders namelijk een risico om een lening aan te bieden aan iemand die geen vast dienstverband heeft, of slechts parttime werkt. In deze situatie is het ook voor jou niet verstandig om een grote lening af te sluiten.

De kans dat je de lening niet kunt terug betalen met je huidige salaris of de kans dat je in de toekomst geen inkomen meer hebt om de maandelijkse aflossing te kunnen doen, is in deze gevallen namelijk erg groot. Voor je betalingsachterstanden krijg je dan te maken met hoge boetes. Met het oog op het bovenstaande is het erg verstandig om je inkomen en uitgaven goed in beeld te brengen om op die manier te bepalen hoeveel je maandelijks aan een lening kwijt kunt zijn. Houdt daarbij wel rekening met onverwachte uitgaven zoals bijvoorbeeld een kapotte wasmachine of televisie.

Bij het bepalen van je financiele situatie heb je bepaalde gegevens nodig. Denk hierbij aan; je netto maandinkomen, het netto maandinkomen van je partner, de maandelijkse netoor huur of hypotheeklast, de kosten aan energie en water en je schulden en uitgaven voor eventuele kinderen. Je hebt je vrij besteedbaar inkomen zodra je alle maandelijkse uitgaven van je maandelijkse netto maandinkomen aftrekt. Niet alleen je huidige uitgaven zijn belangrijk, maar ook uitgaven die in de toekomst nodig zijn moet je bij je berekening betrekken. Wanneer je de lening nog hebt lopen is het altijd mogelijk dat bijvoorbeeld je kinderen gaan studeren. Daarnaast moet je stilstaan bij onverwachte uitgaven zoals een kapotte wasdroger, auto of televisie.

De rentestand en rentevaste periode zijn factoren waar je geen invloed op hebt bij de hoogte van de lening. Elke lening kent een maandelijkse aflossing die gedeeltelijk afhankelijk is van de looptijd. Zodra je bepaald hebt hoeveel je kunt lenen, kun je makkelijk zien welke lening (met welke maandelijkse aflossing) bij jouw situatie past. Om je betalingsverleden te achterhalen bekijken kredietverstrekkers altijd de registratie bij het BKR. Bij het BKR wordt ook geregistreerd dat je rood staat (persoonlijke lening). Bij een negatieve BKR notering wordt het afsluiten van een lening een stuk lastiger. Je krijgt dan namelijk geen persoonlijke lening of een lagere lening met een hogere rente.

http://geldleneninbelgie.com